Hellenic Heart-Lung Transplant Association Η ιστοσελιδα της Σκυτάλης, του Πανελληνιου Συλλόγου Μεταμόσχευσης Καρδιάς-Πνευμόνων
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ







O Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευμένων Καρδιάς-Πνευμόνων «η Σκυτάλη» ιδρύθηκε το 1991 ως «Σύλλογος Βαρέως Καρδιο-πνευμονοπαθών Aσθενών» από 32 ανθρώπους που είτε είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς ή πνεύμονα είτε έπασχαν από κάποιο είδους βαριάς καρδιο-πνευμονοπάθειας κι η μεταμόσχευση ήταν η μόνη επιλογή θεραπείας. 

Τα μέλη ήταν  οι πρώτοι ΄Ελληνες μεταμοσχευμένοι ασθενείς που είχαν επιστρέψει από το εξωτερικό και μεταμοσχεύθηκαν κυρίως από τον διεθνούς φήμης καρδιοχειρουργό Sir Magdi Yacub και τον συνεργάτη του ιατρό κ. Στέργιο Θεοδωρόπουλο στο νοσοκομείο Harefield στη Μεγάλη Βρετανία, άλλα κέντρα του εξωτερικού καθώς και της Ελλάδας.  Στην Ελλάδα οι ΜΤΧ καρδιάς είχαν ξεκινήσει τον Απρίλιο του 1990 στο Υγεία (Αθήνα) και κατόπιν στον Ευαγγελισμό (Αθήνα) και στο Γ. Παπανικολάου (Θεσσαλονίκη) όπου ξεκίνησαν και μεταμοσχεύσεις πνεύμονα. Από το 1993 οι ασθενείς του εξωτερικού αποτέλεσαν το πρώτο δυναμικό ασθενών με το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία της η Μονάδα ΜΤΧ Καρδιάς-Πνεύμονα του Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο - Ω.Κ.Κ. σαν κέντρο παρακολούθησης μεταμοσχευμένων ασθενών πριν ξεκινήσει επίσημα τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς το 1995.

Η πρωταρχική δραστηριότητα και συνεχή μέριμνα του Συλλόγου μέχρι και σήμερα είναι η εξοικείωση της ελληνικής κοινωνίας με την ιδέα της ΄΄Δωρεάς Οργάνων΄΄ και των Μεταμοσχεύσεων.  Γι αυτό και είναι συνεχής είναι οι παρουσιάσεις μελών μας στα Μέσα Ενημέρωσης αλλά και η  στήριξη πολλών δημοσίων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.  Παράλληλα:

·Πολύ έντονες ήταν οι προσπάθειες του Συλλόγου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των μελών του στην εξειδικευμένη στις μεταμοσχεύσεις ιατρική φροντίδα και την εγγυημένη διάθεση των «Ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων στην Ελλάδα», αφού οι πρώτοι ασθενείς έπρεπε να φέρνουν μαζί τους τα φάρμακα από τα κέντρα ΜΤΧ του εξωτερικού.

· Κάθε Ιανουάριο πραγματοποιείται από το Σύλλογο το «ετήσιο μνημόσυνο για τους δότες»  υπενθυμίζοντας την «σκυτάλη» ζωής που αποτελεί η μεταμόσχευση.

·Από το 1999 έως σήμερα μέλη του Συλλόγου συμμετείχαν σε ΄΄Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευμένων - www.wtgf.org΄΄ σαν μέλη της ελληνικής αποστολής δείχνοντας ότι κανείς μπορεί να έχει μια φυσιολογική ζωή μετά την μεταμόσχευση.








·Το 2007 μετά από πολύχρονες προσπάθειες και του Συλλόγου μας επιτυγχνάνεται η οικονομική ενίσχυση των μεταμοσχευμένων καρδιάς όπως και των λοιπών συμπαγών οργάνων με το μηνιαίο επίδομα που προσπαθεί να μειώσει το χάσμα οικονομικών ευκαιριών που έχουν οι μεταμοσχευμένοι .

·Το 2008 επιτεύχθηκε συμφωνία με μεγάλη Ασφαλιστική Εταιρία για τη σύσταση ενός  προγράμματος συμπληρωματικής ιδιωτικής ασφάλιση των μεταμοσχευμένων καρδιάς που καλύπτει την περίπτωση «επαναμεταμόσχευσης» σε διεθνή κέντρα στο εξωτερικό και διαγνωστικών εξετάσεων στην Ελλάδα. Εκτοτε το πρόγραμμα αυτό επεκτάθηκε και στους μεταμοσχευμένους ήπατος και πνεύμονα.








Από το 2009 οι μεταμοσχευμένοι καρδιάς-πνεύμονα της Ελλάδας εκπροσωπούνται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταμόσχευσης Καρδιάς-Πνεύμονα συμμετέχοντας σε όλες της εκδηλώσεις της.

Εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών Συλλόγων Μεταμόσχευσης Καρδιάς-Πνεύμονα στην έδρα της Eurotransplant στο Leiden της Ολλανδίας τον Ιουλιο του 2013




Την ίδια χρονιά μέλη του Συλλόγου ανέβηκαν στον ‘Ολυμπο σε μια ακτιβιστική ενέργεια υψηλής φυσικής έντασης που δείχνει την επιτυχία της Μεταμόσχευσης




Ο Παναγιώτης Καζής ανεβαίνει στις κορυφές του Ολύμπου μόλις 14 μήνες μετά την μεταμόσχευση καρδιάς


Τον Μάϊο του 2013, στην Βρετανική Πρεσβεία και σε συνεργασία με την Life Action Trust τα μέλη του Συλλόγου που μεταμοσχεύθηκαν στο νοσοκομείο Harefield βράβευσαν τον SIR MAGDI YACOUB


Στη φωτογραφία η Πρόεδρος του Συλλόγου Βαρέως Καρδιο-πνευμονοπαθών Ιωάννα Λεβαντή, μεταμοσχευμένη καρδιάς στο Νοσοκομείο Harefiled, μιλά στην εκδήλωση υπό το βλέμα των Sir Magdi Yacοub και Δρ Πέτρου Αλιβιζάτου, συνεργάτη του  Sir Magdι Yacοub στο Harefield.


·Στις 8 Μαρτίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε μια πανέμορφη μουσικο-χορευτική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την αιγίδα του ΕΟΜ και της πρεσβείας της Αυατρίας βραβεύεται η μακροβιότερη μεταμοσχευμένη καρδιά στην Ελλάδα και προέδρος του ΣΥΒΑΚΑΠΑ  Ιωάννα Λεβαντή, 25 χρόνια μετά την μεταμόσχευση της.










· Τον Ιούλιο του 2014 συμμετείχε για άλλη μια φορά στους Πανευρωπαικούς Αγώνες Μεταμόσχευσης Καρδιάς Πνεύμονα στο Vilnius της Λιθουανίας



Ο Γιάννης Αποστολάκης, μεταμοσχευμένος πνεύμονα, συμμετέχει για πρώτη φορά στους πανευρωπαϊκούς αγώνες μεταμόσχευσης στην κεφαλή της ελληνικής ομάδας



·Τον Νοέμβριο του 2014 για πρώτη φορά οργάνωσε τη συμμετοχή εθελοντών-φίλων του Συλλόγου στον Μαραθώνιο της Αθήνας με σκοπό να αποτελέσει αυτό το γεγονός σημείο αθλητικής συνάντησης των μεταμοσχευμένων κάθε χρόνων για την διαδήλωση της ιδέας της μεταμόσχευσης.









·Τον Δεκέμβριο του 2014 και στα πλαίσια του «Φεστιβάλ Εθελοντισμού & Πολιτισμού.Χωρίς Σύνορα»,  στο ΧΙΛΤΟΝ Αθηνών,  ο Σύλλογος συνδιοργάνωσε την πρώτη του τυπικά εκδήλωση με το νέο του όνομα Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευμένων Καρδιάς-Πνευμόνων - «Η Σκυτάλη», “Μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων: Εισαγωγή - Η ελληνική εμπειρία. Αιματολογικά Προβλήματα μετά από Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων από το τμήμα Αιματολογικό και Λεμφωμάτων -Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Γ.Ν.Α. "Ο Ευαγγελισμός”σε συνεργασία με το Σύλλογο Μεταμοσχευμένων Μυελού των Οστών «ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ», τον Πανελλήνιο Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ νεφρού, το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος - «ΗΠΑΡχω»  και υπό την Αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.





























7x5pjg85n7|0000ABC8|hhlta|articles|soma
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|hhlta|articles|soma|96551C9C-DC25-4A7D-90DD-54C7FC19F708
mx7taf5gqm|00008E9992D3|hhlta|articles|soma|1A2C0ADD-979E-4EC9-92AA-F2BAA8298CF9
Επικοινωνία Koραή 6 Ν. Σμύρνη – Τ.Κ 171-21, Τηλ: 6977492874, www.heart-lung-transplant.gr, [email protected]

Παράρτημα Θεσσαλονίκης: Φυσικοθεραπευτήριο Κ. Ζαχαριάδη, Καραολή-Δημητρίου 49-51, ΤΚ 562 24 Εύοσμος Θεσσαλονίκης

Μέλος της European Heart-Lung Transplant Federation, www.ehltf.info
©2003-2024, All Rights Reserved. pubbuh