Hellenic Heart-Lung Transplant Association Η ιστοσελιδα της Σκυτάλης, του Πανελληνιου Συλλόγου Μεταμόσχευσης Καρδιάς-Πνευμόνων
ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΟΤΩΝ ΜΑΣ

Αντί άλλου κειμένου, παραθέτουμε με μεγάλο σεβασμό, ευγνωμοσύνη κι αγάπη την ομιλία ενός μεταμοσχευμένου καρδιάς που εκφράζει τα συναισθήματα όλων μας:

Σε μία από τις πολύ συγκινητικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε πριν από χρόνια ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων στην Παλιά Βουλή στην Αθήνα συναντήθηκαν οι λήπτες οργάνων σώματος με τις οικογένειες που πρόσφεραν τα όργανα των αγαπημένων τους. Εκεί ήταν κι οι φορείς του συστήματος υγείας που συνιστούν την «γραμμή ζωής» που ενώνουν το δότη με τον λήπτη.

Σ΄ αυτή την εκδήλωση μου ζητήθηκε να απευθύνω ορισμένα λόγια όπως εγώ τα ένιωθα. Η μεγάλη εκτίμηση έχω στα κέντρα μεταμοσχεύσεων και στα νοσοκομεία που προσφέρουν τα όργανα ήταν τότε δεύτερη. Πριν απ΄ όλα κι όλους ο σεβασμός που όλοι οι λήπτες αλλά και η κοινωνία γενικότερα αισθάνεται για τους ανθρώπους που πήραν την απόφαση να προσφέρουν τα όργανα κάποιου αγαπημένου τους σε μία τόσο τραγική στιγμή γι΄ αυτούς. Η ευγνωμοσύνη είναι δεδομένη αλλά ότι κι αν πει κανείς είναι αδύνατο να περιγράψει τα αισθήματα που νιώθουμε όλοι οι λήπτες για τους ανθρώπους των δοτών μας. Παρακάτω απλά δίνω τα λόγια εκείνης της μέρας, 6 μήνες μετά την μεταμόσχευση μου και λίγα λεπτά πριν γνωρίσω τους γονείς του δότη μου.

« Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι

Πιστεύοντας ότι εκφράζω τις σκέψεις και τα συναισθήματα όλων των ληπτών οργάνων σώματος και κάπως ιδιαίτερα όσων δεχθήκαμε καρδιακό μόσχευμα θα ήθελα να απευθύνω τα παρακάτω λόγια στις οικογένειες των δοτών οργάνων σώματος αλλά και σ΄ όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα ζωής στην κοινωνία μας.

Δεν πάει και πολύς καιρός που σαν ασθενείς είχαμε βρεθεί στην οριακή κατάσταση να έχουμε προσδόκιμο ζωής κάποιους μήνες και να εξαρτιόμαστε αποκλειστικά από την προσφορά κάποιου μοσχεύματος από κάποιον συνάνθρωπο μας που έφυγε από τη ζωή.

Είναι αυτές οι στιγμές που κάνουν κανέναν να σκέφτεται πως η ζωή κρίνεται αποκλειστικά από την ευαισθησία κάποιων άλλων να πάρουν την κρίσιμη απόφαση στην πιο δύσκολη ίσως γι΄ αυτούς στιγμή της ζωής τους.

Κι ήσασταν εσείς που βρεθήκατε σ΄ αυτή τη θέση και πήρατε την απόφαση της δωρεάς των οργάνων, που κάνατε δυνατή την πραγματοποίηση της μεταμόσχευσης.

Τα αποτελέσματα αυτής της πράξεως σας είναι εμφανή και πιστέψτε με είναι πολύ πιο πάνω απ΄ ‘ότι φανταζόταν ο καθένας μας περιμένοντας τη σωτήρια επέμβαση. `Ανθρωποι ενεργοί πίσω στη ζωή, στις οικογένειες τους, στην κοινωνία, έτοιμοι να συνεισφέρουν ξανά με πλήρη συνείδηση του μέγα δώρου που τους προσφέρθηκε.

Οφείλουμε πολλά σε όλα τα μεταμοσχευτικά κέντρα, εκεί που η επιστήμη με την ανθρωπιά συναντιόνται καθημερινά σ΄ ένα τεράστιο αγώνα για να κερδηθεί η ζωή. Κι εγώ προσωπικά και πολλοί ακόμη άνθρωποι στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο όπου δεχθήκαμε μόσχευμα τα τελευταία χρόνια και μας δόθηκε πίσω η ζωή. Σε όλους τους ανθρώπους που περισσότερο ή λιγότερο φανερά συμμετείχαν στην διαδικασία της μεταμόσχευσης, στην μακρά περίοδο αγωνίας πριν από τη μεταμόσχευση, τις κρίσιμες ώρες πριν, κατά τη διάρκεια κι αμέσως μετά την επέμβαση αλλά κι εφ΄ όρου ζωής στη συνεχή παρακολούθηση της πορείας της υγείας μας. Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη και χαρά που βρεθήκαμε στα χέρια τους και τους ευχαριστούμε μ΄ όλη τη δύναμη της καρδιάς μας.

Ξέρουμε όμως πολύ καλά ότι τίποτε δεν θα γινόταν αν εσείς δεν είχατε αποφασίσει τη δωρεά των οργάνων. Αν εσείς σ΄ εκείνες τις τραγικές στιγμές δεν είχατε τη δύναμη στην ψυχή σας να δείτε μέσα στο χαμό του αγαπημένου σας προσώπου τη δυνατότητα τα όργανα του να γίνουν ζωοδότες για κάποιους άλλους συνανθρώπου σας. Έχουμε όλοι προσπαθήσει να βάλουμε τους εαυτούς μας στη θέση σας. Ξέρουμε όμως το πόσο δύσκολο είναι να παρθεί η απόφαση εκείνη την απευκτέα στιγμή. Γι΄ αυτό και έχετε το μέγιστο σεβασμό όλης της κοινωνίας.

Αγαπητοί μας

Όπως φαντάζεστε η σχέση ενός μεταμοσχευμένου ανθρώπου με το δότη του είναι εντελώς ιδιαίτερη. Είναι κυριολεκτικά σχέση ζωής. Είναι όμως και μια έντονη ψυχική σχέση ζωής που αυτή η μοιραία συνάντηση επιβάλει. Είναι μόνιμη σχέση που μερικές στιγμές αναδύεται πολύ έντονα και που πάντα όμως είναι εκεί για να θυμίζει πρώτα σ΄ εμάς τους ίδιους, αλλά μερικές φορές πολύ περισσότερο στους ανθρώπους που ζουν γύρω μας και μας γνωρίζουν πως αν στεκόμαστε ανάμεσα σας είναι γιατί η καρδιά του δότη μας κτυπά ασταμάτητα μέσα μας. Αυτή τη σχέση τίποτε και ποτέ δεν μπορεί να την αλλάξει.

Αγαπητοί φίλοι

Όταν πήρατε την απόφαση για την δωρεά των οργάνων του αγαπημένου σας προσώπου ξέρατε ότι εκείνη τη στιγμή σώζατε τη ζωή κάποιων ανθρώπων και ξαναδίνατε φως στη σκοτεινή ζωή κάποιων άλλων. Η προσφορά σας όμως δεν τελείωσε εκεί. Έχετε δώσει το παράδειγμα στην κοινωνία μας. Έχετε ενθαρρύνει κι άλλους συνανθρώπους μας να γίνουν δωρητές οργάνων σώματος. Ίσως να μην το έχετε συνειδητοποιήσει αλλά είστε συμμέτοχοι στην πραγματοποίησης κι άλλων μεταμοσχεύσεων, για τη σωτηρία κι άλλων ανθρώπων. Γνωρίζουμε πλέον καλά ότι ο ψυχολογικός αντίκτυπος κάθε τέτοιας επέμβασης δρα πολλαπλασιαστικά στην κοινή γνώμη. Όσες περισσότερες μεταμοσχεύσεις γίνονται τόσο η αξία της δωρεάς οργάνων αγγίζει περισσότερους συνανθρώπους μας κι η μεταμόσχευση γίνεται πιο οικεία ιδέα. Περισσότερες ανθρώπινες ζωές θα σώζονται. Γι΄ αυτό κι εμείς δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε να αναφερόμαστε στη δική σας προσφορά με κάθε ευκαιρία που μας δίνεται.

Σήμερα η σκέψη μας, και μαζί κι αυτή όλων των ανθρώπων που λιγότερο ή περισσότερο κοντά βίωσαν την εμπειρία της μεταμόσχευσης μας είναι συντονισμένη στους δεκάδες δότες μας. Στρεφόμαστε σ΄ εσάς, στους δικούς τους ανθρώπους, για να σας εκφράσουμε το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας. Σας ευχαριστούμε που μας κρατήσατε στη ζωή. Μα έχω την αίσθηση ότι όλος ο λαός μας σας ευχαριστεί που δείξατε το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς σ΄ όλους μας. Σ΄ αυτό το μεγαλείο ψυχής και της ανθρώπινης αλληλεγγύης που μπορεί πραγματικά να κάνει μία κοινωνία να ελπίζει.

Σας ευχαριστώ »

7x5pjg85n7|0000ABC8|hhlta|articles|soma
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|hhlta|articles|soma|B8627650-475B-47E6-B284-7C9C30E1F5C6
mx7taf5gqm|00008E9992D3|hhlta|articles|soma|95089FEF-B7A6-4804-B81E-DDA07297141A
Επικοινωνία Koραή 6 Ν. Σμύρνη – Τ.Κ 171-21, Τηλ: 6977492874, www.heart-lung-transplant.gr, [email protected]

Παράρτημα Θεσσαλονίκης: Φυσικοθεραπευτήριο Κ. Ζαχαριάδη, Καραολή-Δημητρίου 49-51, ΤΚ 562 24 Εύοσμος Θεσσαλονίκης

Μέλος της European Heart-Lung Transplant Federation, www.ehltf.info
©2003-2024, All Rights Reserved. pubbuh